cerrado & Soja

In Zuid-Amerika wordt een enorme hoeveelheid soja verbouwd om ons vlees te laten eten en exporteren. Dit heeft grote gevolgen voor de lokale bevolking en het milieu. Zo moet de productie van lokaal voedsel steeds meer wijken voor die van soja. En terwijl de velden vol exportsoja staan, leven miljoenen Brazilianen en Argentijnen onder de armoedegrens en heerst er honger. Reden genoeg dus om even na te gaan hoe deze problemen zijn ontstaan, of er oplossingen zijn en wat je er zelf kunt aan doen .

Soja

Ontdek de geschiedenis van dit boontje in deze fotoreportage

Soja

De Cerrado

De Cerrado is een savanne van 2 miljoen km2 in het hart van Brazilië. Als verbindingsgebied tussen (deels) beschermde ecosystemen: Amazonewoud, het moerasgebied Pantanal en Mata Atlântica (Atlantisch woud) is het van groot belang. De biodiversiteit van de Cerrado evenaart de rijkdom van het Amazonegebied, maar is amper beschermd. Daarom wordt het in sneltreinvaart ontbost voor vooral soja, suikerriet, rundveehouderij en eucalyptus.

Op vraag van Braziliaanse organisaties, werkt Wervel sinds 2009 rond de Cerrado. Jaarlijks is er een tournee langs universiteiten, landbouwscholen en bewegingen in Brazilië. Tijdens de rondreis gebruiken we de Wervelboeken in Portugese versie als instrument voor een internationaal landbouwdebat. Vooral over de interafhankelijkheid Brazilië-Europa, Brazilië-China en het sojathema. Het ongekende gebied, de Cerrado, is dan onze focus.

Tegelijkertijd werkt er een internationaal Noordteam Cerrado om dit gebied in Europa op de kaart te zetten.

Wervelaar Luc Vankrunkelsven heeft diverse boeken geschreven over de Cerrado. Bekijk ze in de boetiek

Spring naar toolbar