Minder & Beter

Eiwittransitie: op je bord & op het veld

Zowel in het veld als op het bord is het tijd voor een eiwittransitie. De vleesproductie – en consumptie moet drastisch naar beneden voor onze gezondheid en die van het milieu. Is het mogelijk om opnieuw lokaal in eiwitten te voorzien?

Zondag Vlees, een pleidooi van 7 dagen
eiwittransitie: waarom en hoe?

Amarant

Amarant was ooit één van de belangrijkste teelten van het relatief dichtbevolkte Centraal-America. Samen met maïs en pompoen veredelde men het sinds het begin van de MesoAmerikaanse tijdsrekening (3112 voor Christus).
Mogelijks bepaalde de perfecte eiwitsamenstelling, of de hoge gehaltes van squaleen mee de voorname rol die dit gewas kreeg in vruchtbaarheidsrituelen. Was het omdat het zaad, gemengd met honing, ritueel gedeeld werd en het in concurrentie kwam met de Christelijke hostie, of omdat er schunnige beeldjes van gemaakt werden dat de missionarissen de teelt verboden? De geschiedenis blijft ons het antwoord schuldig.

Zowel Azteekse krijgers als NASA astronauten aten amarant als krachtvoer. Maar bovenal is het voedsel van de gewone mens, zelfs van de armen. In Mexico en India verwerken ze amarantzaad nog steeds tot ‘allegria’ .Het blad kan je eten als spinazie.

lees meer

Amarant in de keuken, lekker met spinazie en paddestoelen!
Amarant op het veld, ontdek hier de voordelen.

Spring naar toolbar